Monte da Boavista

ONS DORPJE PORTEL

Het mooie dorp Portel ligt tussen Évora en Beja, tussen de vlaktes van de Alentejo. In de nabije omgeving kan je de typische dorpjes Reguengos de Monsaraz, Moura, Vidigueira, Cuba en Viana do Alentejo ontdekken.

Het kasteel, dat majestueus op de heuvel pronkt, werd gebouwd na de schenking van het dorp door koning D. Afonso III aan D. João Peres de Aboim in 1261 voor verleende gunsten, en zijn vriendschap en trouw aan de koning. Het kasteel situeert zich op het hoogste punt van het dorp.

STUWDAM VAN ALQUEVA

De Alqueva-dam is de grootste van Portugal en heeft het grootste kunstmatige meer van Europa (ongeveer 250 km²) en heeft meer dan 1.000 km kusten, gelegen aan de rivier de Guadiana, zeer dicht bij de Spaanse grens. Het heeft tientallen eilanden en eilandjes en twee rivierstranden: Monsaraz en Moura. De bouw van deze grote dam was bedoeld voor irrigatie in de Alentejo via een strategisch waterreservoir, elektriciteitsproductie en ontwikkeling van het toerisme.

Ontspanningsmomenten of het beoefenen van avontuurlijke activiteiten, watersporten, vissen, jagen, wandelen, mountainbiken, vissersboten en bootverhuur zijn enkele van de bezigheden die u kunt beleven in dit prachtige landschap.

Het gebied rondom het stuwmeer van Alqueva was de eerste plek op de wereld die het certificaat kreeg van ‘Starlight Tourism Destination’, toegekend door onder andere UNESCO. Op de meeste plaatsen zie je maar een fractie van al het moois in de lucht, omdat het daar bijna nergens meer écht donker is. In dit gebied van 3.000 vierkante kilometer is er ‘s nachts zo weinig mogelijk kunstlicht, om het unieke zicht op de hemel te behouden. Laat je fascineren door de sterren en het heelal. Geen betere plek hiervoor dan het gebied rondom het immense stuwmeer van Alqueva in de Alentejo. Hier is bijna geen lichtpollutie én er zijn gemiddeld 286 heldere nachten per jaar.

Regelmatig zijn er activiteiten rondom het sterrentoerisme, zoals wandelen, kanovaren, boottochten, paardrijden ‘by night’, en wijnproeverijen onder de sterrenhemel.

ROMEINSE RUÏNES VAN SÃO CUCUFATE

Op slechts 13 km van Portel, kunt u in het dorp Vidigueira, de Romeinse ruïnes van São Cucufate ontdekken. Deze zijn gelegen op de ruïnes van een agrarische boerderij uit het Romeinse tijdperk.  Het klooster, dat dateert uit de Middeleeuwen, was gewijd aan de vermoorde heilige Cucuphas.

De thermen, het oude terras en de gallerij in de Romeinse ruïnes van de villa, het eenvoudige monastieke altaar in het klooster met haar geschilderde muurschilderingen, de boerderij en ruïnes van het complex, … kortweg, deze Romeinse archeologischevindplaats is aldus zeker meer dan een bezoekje waard.

EN ZOVEEL MEER TE ONTDEKKEN…

Print Friendly, PDF & Email
Scroll to top